Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΖ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ ΠΑΥΛΟ ΚΑΠΟΓΛΟΥ:

Η Στέβια , η οποία μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή στην Ελλάδα, είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται στις θαυμαστές ιδιότητες του και κυρίως στο γεγονός, ότι περιέχει γλυκαντικές ουσίες ( ζάχαρη) χωρίς θερμίδες και γι’ αυτό προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά Γλυκαντικών ουσιών και ζάχαρης.
Η Στέβια φέρνει Επανάσταση σε πολλούς τομείς:
1) Στη Γεωργία,
2) Στη Βιομηχανία γλυκαντικών και Ζάχαρης,
3) Στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και τελικά
4) Στην υγιεινή Διατροφή μας.

Η Στεβιοζάχαρη είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες, οπότε αναμένεται να φέρει επανάσταση στη διατροφή μας, καθόσον θα είναι χρήσιμη για τον περιορισμό της παχυσαρκίας, του σακχαροδιαβήτη και άλλων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές Στέβιας είναι οι βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών, που τη χρησιμοποιούν για την παραγωγή των λεγόμενων «Sugar free” ( χωρίς ζάχαρη) προϊόντων τους. Υπάρχει ήδη διεθνής τάση χρήσεως πλέον της Στέβιας, αντί άλλων χημικών γλυκαντικών ουσιών, όπως η Ασπαρτάμη κλπ.
Ήδη μεγάλοι διεθνείς κολοσσοί, όπως η PEPSI cola και η Coca-cola, η NESTLE, η LIPTON tea, η GARGIL και πολλές άλλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών κυκλοφορούν προϊόντα τους με γλυκαντική ουσία τη Στέβια.
Η διεθνής κατανάλωση της Στέβιας αυξάνει με εκρηκτικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η διεθνής επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας να μην προλαβαίνει να καλύψει τη διεθνή ζήτηση Στέβιας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΖ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ ΠΑΥΛΟ ΚΑΠΟΓΛΟΥ

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι η μεγαλύτερη ελληνική γεωργική Βιομηχανία και ο μοναδικός παραγωγός τευτλοζάχαρης στην Ελλάδα, όπου όμως η τευτλοκαλλιέργεια διέρχεται κρίση τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας των ποσοστώσεων στην παραγωγή ζάχαρης και της μείωσης των επιδοτήσεων της τευτλοκαλλιέργειας, που έχει επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, ως αποτέλεσμα διεθνών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ο Παύλος Καπόγλου ( Γεωπόνος- συγγραφέας του βιβλίου « ΣΤΕΒΙΑ: Γλυκιά, αλλά αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» και ένας από τους πρωτοπόρους στην καλλιέργεια της Στέβιας στην Ελλάδα ) με επιστολή του προς τον νέο Διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη Θεόδωρο και προς τον Πρόεδρο και το Δ/Σ της ΕΒΖ κ. Γερούκη Χρυσόστομο, τους ενημέρωσε για τη δυναμική εμφάνιση της Στέβιας στη διεθνή αγορά γλυκαντικών και για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που διεξάγεται αθόρυβα, αλλά αμείλικτα, σχετικά με την καλλιέργεια και μεταποίηση της Στέβιας για την παραγωγή ζάχαρης χωρίς θερμίδες, αλλά και για την αλματώδη αύξηση της κατανάλωσης της και της χρήσης της από τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών για την παραγωγή Τροφίμων και Ποτών με τη χρήση της νέας επαναστατικής γλυκαντικής ουσίας της Στέβιας, αντί ζάχαρης και Ασπαρτάμης.
Η ενημέρωση- εισήγηση του Παύλου Καπόγλου έγινε ευμενώς δεκτή από την Ηγεσία της ΑΤΕ και από τον Πρόεδρο καΙ το Δ/Σ της ΕΒΖ.
Η ΕΒΖ θέλοντας να μη μείνει ουραγός των διεθνών εξελίξεων στο χώρο των νέων φυσικών γλυκαντικών ουσιών αποφάσισε να ασχοληθεί δοκιμαστικά με την καλλιέργεια και με την μεταποίηση της ΣΤΕΒΙΑΣ για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης.
Σε ειδική Συνεδρίαση του Δ/Σ της ΕΒΖ έγινε επίσης ομόφωνα δεκτή η Πρόταση του Γεωπόνου Καπόγλου για την εγκατάσταση δοκιμαστικής καλλιέργειας Στέβιας σε αγρό της ΕΒΖ και ανατέθηκε στον Καπόγλου Παύλο η εγκατάσταση μιας δοκιμαστικής καλλιέργειας της Στέβιας στην περιοχή ευθύνης του Εργοστασίου Ζάχαρης του Πλατέως με την επιστημονική καθοδήγηση και επίβλεψη του.
Η μεταφύτευση των σποροφύτων της Στέβιας έγινε με καθυστέρηση και ήδη η καλλιέργεια της Στέβιας εξελίσσεται κανονικά.
Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική συγκομιδή της Στέβιας και στη συνέχεια η δοκιμαστική επεξεργασία της για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης.
Περισσότερη ενημέρωση για την καλλιέργεια και τις χρήσεις της Στέβιας θα βρείτε στο βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ»
Για πληροφορίες & παραγγελίες του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συγγραφέα του βιβλίου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο ΑΠΘ
στο τηλέφωνο: 6944 932 985
και στο email : pkapoglu@otenet.gr

Επίσης ενημέρωση, ειδήσεις & εξελίξεις για τη Στέβια θα βρείτε και στις ιστοσελίδες:
www.στεβια.gr
http://stevia-gr.blogspot.com
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΣΤΕΒΙΑ: ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Με θέματα:
1. «Η καλλιέργεια και η μεταποίηση της Στέβιας»
2. «Η συμβολή της Στέβιας στην Αγροτική & Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδας»

Η ΣΤΕΒΙΑ , η οποία μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή στην Ελλάδα, είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται στις θαυμαστές ιδιότητες του και κυρίως στο γεγονός, ότι περιέχει γλυκαντικές ουσίες ( ζάχαρη) χωρίς θερμίδες και γι’ αυτό προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά Γλυκαντικών ουσιών και ζάχαρης.

Η ΣΤΕΒΙΑ φέρνει Επανάσταση σε πολλούς τομείς:
1) Στη Γεωργία,
2) Στη Βιομηχανία γλυκαντικών και Ζάχαρης,
3) Στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και τελικά
4) Στην υγιεινή Διατροφή μας.

Ο Γεωπόνος ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ , που είναι από τους 2-3 πρώτους Έλληνες Γεωπόνους, που έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τη Στέβια και είναι ο συγγραφέας του πρώτου στην Ελλάδα βιβλίου για την επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας με τίτλο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ», προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Γιαννιτσών κ. Τσάτσο Κυριάκο για να ενημερώσει το Δ/Σ της ΕΑΣ για τις προοπτικές καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και κυρίως σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, όπως τα Γιαννιτσά.
Το Δ/Σ της ΕΑΣ Γιαννιτσών σε ειδική συνεδρίαση του Δ/Σ και μετά από τη σχετική ενημέρωση από το Γεωπόνο Παύλο Καπόγλου, έκανε ομόφωνα δεκτή την Πρόταση του και του ανέθεσε με Σύμβαση τη διεξαγωγή δυο ενημερωτικών Ημερίδων Στέβιας στα Γιαννιτσά με στόχο να ενημερωθεί και να προετοιμασθεί ο Γεωπονικός και Αγροτικός κόσμος της περιοχής για την επικείμενη έναρξη της καλλιέργειας της Στέβιας από το 2011 και στην Ελλάδα.
Κεντρικός ομιλητής στις δυο Ημερίδες Στέβιας θα είναι ο Γεωπόνος ΑΠΘ Καπόγλου Παύλο, που θα πλαισιωθεί από δυο άλλους ομιλητές καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή άλλους ειδικούς στην καλλιέργεια της Στέβιας Γεωπόνους.
Αναλυτικό πρόγραμμα των Ημερίδων για τη Στέβια θα ανακοινωθεί στο Διαδίκτυο, θα διανεμηθεί σε διάφορα σημεία και χωριά της επαρχίας Γιαννιτσών και επί πλέον σχετικές Αφίσες θα αναρτηθούν στα γραφεία της ΕΑΣ Γιαννιτσών και σε άλλα σημεία στην πόλη και στα χωρία της επαρχίας Γιαννιτσών.
Οι δύο Ημερίδες της Στέβιας στα Γιαννιτσά θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2010 σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν από την ΕΑΣ Γιαννιτσών και οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσω του τοπικού τύπου, αλλά θα αναρτηθούν και στο Διαδίκτυο σε ιστοσελίδα της ΕΑΣ Γιαννιτσών καθώς και σε ιστοσελίδες του Γεωπόνου Παύλου Καπόγλου.
Επίσης για να ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Ημερίδων Στέβιας μπορείτε να απευθύνεστε είτε στην ΕΑΣ Γιαννιτσών στα τηλέφωνα 23820 28137 & 22203,
είτε στον Γεωπόνο - επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Καπόγλου Παύλο στο
Τηλέφωνο: 6944932985 και στο
email : pkapoglu@otenet.gr

Περισσότερη ενημέρωση για την καλλιέργεια και τις χρήσεις της Στέβιας θα βρείτε στο βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ»
Για πληροφορίες & παραγγελίες του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συγγραφέα του βιβλίου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο ΑΠΘ.
Επίσης ενημέρωση, ειδήσεις & εξελίξεις για τη Στέβια θα βρείτε και στις ιστοσελίδες:
www.στεβια.gr
http://stevia-gr.blogspot.com
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com

Η ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ

ΣΤΕΒΙΑ:ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ-Π.ΚΑΠΟΓΛΟΥ:
Η ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ είναι από τις πλέον επιτυχημένες ΕΑΣ της Ελλάδας και πάντα πρωτοπόρος στην αναδιάρθρωση και δοκιμή νέων καλλιεργειών, αλλά και στην εφαρμογή νέων μεθόδων στην Γεωργία.

Το φυτό ΣΤΕΒΙΑ , που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό στην Ελλάδα, είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται στις θαυμαστές ιδιότητες του και κυρίως στο γεγονός, ότι περιέχει γλυκαντικές ουσίες ( ζάχαρη) χωρίς θερμίδες και γι’ αυτό προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά Γλυκαντικών ουσιών και ζάχαρης.
Η Στέβια φέρνει Επανάσταση σε πολλούς τομείς:
1) Στη Γεωργία,
2) Στη Βιομηχανία γλυκαντικών και Ζάχαρης,
3) Στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και
4) Στην υγιεινή Διατροφή μας.

Ο Γεωπόνος ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ είναι από τους 2-3 πρωτοπόρους Έλληνες Γεωπόνους στη Στέβια. Έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τη Στέβια και είναι ο συγγραφέας του πρώτου στην Ελλάδα βιβλίου για την επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας με τίτλο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ».
Ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Γιαννιτσών κ. Τσάτσο Κυριάκο για να ενημερώσει το Δ/Σ της ΕΑΣ για τις προοπτικές καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και κυρίως σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, όπως τα Γιαννιτσά.
Το Δ/Σ της ΕΑΣ Γιαννιτσών σε ειδική συνεδρίαση του Δ/Σ και μετά από τη σχετική ενημέρωση από το Γεωπόνο Παύλο Καπόγλου, έκανε ομόφωνα δεκτή την Πρόταση του για τη διεξαγωγή ενημερωτικών Ημερίδων Στέβιας, καθώς και για τη δοκιμαστική καλλιέργεια της Στέβιας στην περιοχή της επαρχίας Γιαννιτσών με στόχο να ενημερωθεί και να προετοιμασθεί ο Γεωπονικός και Αγροτικός κόσμος της περιοχής για την επικείμενη έναρξη της καλλιέργειας της Στέβιας από το 2011 και στην Ελλάδα.
Η ΕΑΣ Γιαννιτσών ανέθεσε στον Γεωπόνο Παύλο Καπόγλου αυτό το επιστημονικό έργο, αφενός τη διεξαγωγή δυο ενημερωτικών Ημερίδων Στέβιας και αφετέρου την εγκατάσταση δοκιμαστικής καλλιέργειας Στέβιας σε 2 επιδεικτικούς αγρούς στην περιοχή ευθύνης της ΕΑΣ Γιαννιτσών με την επιστημονική καθοδήγηση και επίβλεψη του Παύλου Καπόγλου.
ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:
Η εγκατάσταση των δυο δοκιμαστικών- επιδεικτικών αγρών καλλιέργειας της Στέβιας έχει γίνει. Ο ένας επιδεικτικός αγρός Στέβιας βρίσκεται στην περιοχή της Κρύας Βρύσης ( παραδοσιακή καπνοπαραγωγική περιοχή κυρίως καπνών Μπέρλευ ) και η άλλη επιδεικτική καλλιέργεια Στέβιας βρίσκεται κοντά στα Γιαννιτσά.
Τα σπορόφυτα της Στέβιας για τις 2 δοκιμαστικές καλλιέργειας τα προμήθευσε ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου από σπόρο 2 ποικιλιών Στέβιας, που εισήχθησαν κατ’ ευθεία από την Παραγουάη, πατρίδα της Στέβιας.
Στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές επισκέψεις Γεωπόνων και Αγροτών από την περιοχή Γιαννιτσών στους 2 δοκιμαστικούς αγρούς Στέβιας, σε ημερομηνίες, που θα ανακοινώνονται μέσω του τοπικού τύπου.
Στον επιδεικτικό αγρό Στέβιας θα γίνεται επιτόπια παρακολούθηση της καλλιέργειας της Στέβιας. Ο Γεωπόνος Καπόγλου Παύλος θα επεξηγεί στους παρευρισκόμενους τις ιδιαιτερότητες του φυτού και τις απαιτήσεις της Στέβιας σε κλίμα, έδαφος, νερό, Ζιζανιοκτονία, λιπάνσεις και φυτοπροστασία της Στέβιας.
Ακόμη θα ενημερώνει τους παρευρισκόμενους επί τόπου στον αγρό για το είδος και τον τρόπο εκτέλεσης των αναγκαίων καλλιεργητικών εργασιών, που χρειάζεται η Στέβια για να επιτύχουμε υψηλές στρεμματικές αποδόσεις καθώς και ποιοτικό προϊόν φύλλων Στέβιας.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:
Ημερίδες Στέβιας θα διεξαχθούν στα Γιαννιτσά με διοργανώτρια την ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:
Στις Ημερίδες Στέβιας στα Γιαννιτσά κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γεωπόνος Καπόγλου Παύλος, ο οποίος θα πλαισιωθεί από δυο άλλους ομιλητές καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή άλλους ειδικούς στην καλλιέργεια της Στέβιας Γεωπόνους.
Οι δύο Ημερίδες της Στέβιας στα Γιαννιτσά θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2010 σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν από την ΕΑΣ Γιαννιτσών και οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσω του τοπικού τύπου, αλλά θα αναρτηθούν και στο Διαδίκτυο σε ιστοσελίδα της ΕΑΣ Γιαννιτσών καθώς και σε ιστοσελίδες του Γεωπόνου Παύλου Καπόγλου.
Περισσότερη ενημέρωση για την καλλιέργεια και τις χρήσεις της Στέβιας θα βρείτε στο βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» και στις ιστοσελίδες:
www.στεβια.gr
http://stevia-gr.blogspot.com
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com

Για περισσότερες πληροφορίες για την αγορά του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συγγραφέα του βιβλίου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο ΑΠΘ.
Επίσης για να ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Ημερίδων Στέβιας και για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στις ενημερωτικές επισκέψεις στις επιδεικτικές καλλιέργειες της Στέβιας μπορείτε να απευθύνεστε:
Είτε στην ΕΑΣ Γιαννιτσών στα τηλέφωνα 23820-28137 & 22613
Είτε επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο
Στο Τηλέφωνο: 6944932985 και στο
email : pkapoglu@otenet.gr