Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΒΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Με αφορμή τις τελευταίες επανειλημμένες συσκέψεις επί συσκέψεων με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης διάσωσης της ΕΒΖ προς αποφυγή πωλήσεως της σε ιδιώτες ή και οριστικού κλεισίματος όλων των εργοστασίων ζάχαρης θα ήθελα να εκθέσω με συντομία ορισμένες απόψεις μου επί του θέματος αυτού , που είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική και εθνική οικονπομία.


Η ΕΒΖ πράγματι συνέβαλε εδώ και 50 χρόνια και μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην αγροτική, βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της και περιοχής μας, όπως και άλλων περιοχών της Ελλάδας με την τευτλοκαλλιέργεια και τη βιομηχανική μεταποίηση τους για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.

Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και δεν μπορούμε να διασώσουμε την ΕΒΖ μόνο με την παραγωγή τευτλοζάχαρης.

Παρακολουθώ λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια την φθίνουσα πορεία της ΕΒΖ και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της να στραφεί στην παραγωγή Βιοαιθανόλης για να αξιοποιήσει τα 2 κλειστά εργοστάσια της στη Λάρισα και στην Ξάνθη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΒΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Α) Με καλλιέργεια και μεταποίηση της Στέβιας για παραγωγή Στεβιοζάχαρης, παράλληλα με την παραγωγή τευτλοζάχαρης και
B) Με παραγωγή βιοκαυσίμων ( Βιοαιθανόλης & Βιοντήζελ ) επίσης παράλληλα με την παραγωγή τευτλοζάχαρης.

Σήμερα λοιπόν στα πλαίσια της εκ νέου επείγουσας αναζήτησης σχεδίου διάσωσης και ανάκτησης της κερδοφορίας και βιωσιμότητας της ΕΒΖ, ώστε να αποφευχθεί η πώληση από την ΑΤΕ της ΕΒΖ ή το οριστικό κλείσιμο της, καταθέτω την παρακάτω σε γενικές γραμμές πρόταση μου ( την οποία έχω υποβάλλει και στο Υπουργείο ΑΑΤ από τον Νοέμβριο του 2009 και στο Δ/Σ της ΕΒΖ και στη Διοίκηση της ΑΤΕ από το Φεβρουάριο του 2010 και σε άλλου αποδέκτες, αλλά και την αναφέρω και στο βιβλίο μου για τη ΣΤΕΒΙΑ από το 2008) για τη διάσωση, την αναβίωση και ανάκαμψη της ΕΒΖ σε κερδοφόρα πορεία, τη μόνιμη βιωσιμότητα της ΕΒΖ και την κυριαρχία της στα Βαλκάνια, εφόσον προσαρμοσθεί και ακολουθήσει τις νέες διεθνείς τάσεις και εξελίξεις στη παγκόσμια αγορά των γλυκαντικών ουσιών και των Βιοκαυσίμων.
Κατά την άποψη μου λοιπόν, η ΕΒΖ για να επιβιώσει, θα πρέπει επειγόντως παράλληλα με τη συνέχιση της παραγωγής τευτλοζάχαρης να στραφεί ταυτόχρονα σε δυο νέους τομείς, που έχουν επικαιρότητα και διεθνή αλματώδη αύξηση της ζήτησης, αλλά και ευοίωνο διεθνές επιχειρηματικό μέλλον, δηλαδή
1) Η ΕΒΖ θα πρέπει να στραφεί στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση της Στέβιας για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης.
Υπενθυμίζω και πάλι, ότι η ΣΤΕΒΙΑ έχει μεγάλη αγροτική και εμπορική σημασία, είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα και απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο.
Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς , αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητες της.
Η Στέβια είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά εκτός από ισχυρό γλυκαντικό έχει και πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις.
 Η ζάχαρη της Στέβιας θεωρείται η ζάχαρη του μέλλοντος και αναμένεται σε λίγα χρόνια να αποσπάσει από τη ζάχαρη μερίδιο αγοράς γύρω στο 30-40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ζάχαρης.
Ήδη στην Ιαπωνία κατέχει σήμερα μερίδιο αγοράς πάνω από 40% της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκαντικών.
Σήμερα διεξάγεται σιωπηλά και αθόρυβα ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος σχετικά με την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει η Στέβια.
Πολλές χώρες ( με πρωταγωνιστές την Ιαπωνία, την Κίνα και την Παραγουάη, αλλά και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, οι Ινδίες κλπ), καθώς και πολυεθνικές επιχειρήσεις επενδύουν στον τομέα της καλλιέργειας και της μεταποίησης της Στέβιας και καθημερινά αυξάνεται αλματωδώς η καλλιέργεια και η μεταποίηση της Στέβιας για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση προϊόντων της Στέβιας.
Η σπουδαιότητα του θέματος της Στέβιας και αυτού του εμπορικού πολέμου που προκαλεί η Στέβια γίνεται αντιληπτή από την είσοδο σε αυτό τον πόλεμο παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η COCA-cola, η PEPSI Cola, η NESTLE, η LIPTON, η CARGILL κλπ και οι μάχες τους για κατάκτηση μεριδίων αγοράς με προϊόντα της Στέβιας.

Η Στέβια φέρνει επανάσταση σε πολλούς τομείς :

1. Επανάσταση στη Διατροφή και στην Υγεία μας.

2. Επανάσταση στη Γεωργία

3. Επανάσταση στη αγροτική βιομηχανία

μεταποίησης

4. Επανάσταση στη βιομηχανία παραγωγής ποτών

και τροφίμων.

Ενώ όμως η Στέβια είναι ανταγωνιστής της Ζάχαρης, αντίθετα δεν είναι αναγκαίο να είναι ανταγωνιστής της ΕΒΖ, η οποία για να εξασφαλίσει την επιβίωση και την κερδοφορία της μπορεί συγχρόνως να παράγει και την κλασσική τευτλοζάχαρη με θερμίδες και τη Στεβιοζάχαρη χωρίς θερμίδες.
Η τεχνολογία μεταποίησης της Στέβιας για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης είναι ίδια σε γενικές γραμμές με την επεξεργασία των ζαχαρότευτλων για παραγωγή ζάχαρης και επομένως είναι εφικτή η στροφή της ΕΒΖ στην μεταποίηση της Στέβιας με σχετικά χαμηλό κόστος.
Η Στέβια προσφέρει σήμερα μια ευκαιρία αντίστοιχη με εκείνη, που πρόσφερε παλιότερα η τευτλοκαλλιέργεια και η βιομηχανική παραγωγή ζάχαρης, για την δημιουργία απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εργοστάσιο μεταποίησης της Στέβιας ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη, μπορεί η ΕΒΖ, εφόσον πρωτοπορήσει, να κυριαρχήσει στα Βαλκάνια.

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΒΖ:

Ως ειδικός Γεωπόνος ασχοληθείς επιστημονικά με το θέμα της Στέβιας και συγγραφέας του πρώτου και μοναδικού στην Ελλάδα βιβλίου για «την Επιχειρηματική καλλιέργεια και μεταποίηση της Στέβιας» έχω προτείνει τη στροφή της ΕΒΖ στην παραγωγή Στεβιοζάχαρης και έχω υποβάλλει ( ήδη από τις 9/4/2010) στη Διοίκηση της ΑΤΕ σχετική Προμελέτη, με την οποία αποδεικνύω την δυνατότητα βεβαίας κερδοφορίας της ΕΒΖ και της κυριαρχίας της στα Βαλκάνια με την ταυτόχρονη παραγωγή Τευτλοζάχαρης και Στεβιοζάχαρης, με τα κέρδη της οποίας Στεβιοζάχαρης θα καλύπτονται οι ζημίες από τον κλάδο της τευτλοζάχαρης και θα απομένουν υψηλά κέρδη.

2) Επίσης η ΕΒΖ θα πρέπει να στραφεί στην παραγωγή Βιοαιθανόλης και Βιοντήζελ ταυτόχρονα με τη συνέχιση και επέκταση της τευτλοκαλλιέργειας, καθόσον θα μπορεί τα πλεονάσματα τευτλοζάχαρης και η μελάσα να αξιοποιούνται για την παραγωγή Βιοαιθανόλης.
Επίσης σε ένα εργοστάσιο της μπορεί να παράγει Βιοντήζελ από διάφορα ενεργειακά φυτά.
Ο τομέας της Βιοαιθανόλης, αλλά και του Βιοντήζελ, παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διεθνώς, που σήμερα με πρόσφατα στοιχεία ξεπερνούν το 30% ετήσιας αύξησης, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Σημειωτέο, ότι στις ΗΠΑ άρχισε να επιδοτείται η παραγόμενη ποσότητα Βιοκαυσίμων ( πέραν των επιδοτήσεων κατασκευής των εργοστασίων), γεγονός που αναμένεται να συμβεί και στην ΕΕ, όπως επιδοτούνται στην ΕΕ η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ταυτόχρονα η χρησιμοποίηση αγροτικών προϊόντων για την παραγωγή Βιοαιθανόλης και Βιοντήζελ προκαλούν ελλείψεις στην Αγορά Τροφίμων και αυξήσεις των τιμών αυτών των αγροτικών προϊόντων ( σιτηρά. Αραβόσιτος, τεύτλα, ηλίανθος κλπ), γεγονός που θα συμβάλλει συμβάλλει στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος των αγροτών μας.

Έτσι θα μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά όλα τα εργοστάσια της ΕΒΖ και να εισέλθει σε μόνιμη κερδοφορία.

Περισσότερα αναφέρω στο βιβλίο μου για τη Στέβια με τίτλο «ΣΤΕΒΙΑ: γλυκιά ,αλλά αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ»

Επίσης σας ενημερώνω, ότι έχω απευθύνει επιστολές με παρόμοιο περιεχόμενο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με τις οποίες τους ενημερώνω, ότι έχω στη διάθεση τους σχετική Προμελέτη διάσωσης της ΕΒΖ και μπορώ να υποβάλλω και πλήρη Μελέτη με στόχο την υλοποίηση της πρότασης μου για την αναβίωση και κυριαρχία της ΕΒΖ στα Βαλκάνια, που τη θεωρώ απόλυτα εφικτή.

Παύλος Καπόγλου
Γεωπόνος ΑΠΘ
Τηλ. 6944 932 985
Email : pkapoglu@otenet.gr