Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Η ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ

ΣΤΕΒΙΑ:ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ-Π.ΚΑΠΟΓΛΟΥ:
Η ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ είναι από τις πλέον επιτυχημένες ΕΑΣ της Ελλάδας και πάντα πρωτοπόρος στην αναδιάρθρωση και δοκιμή νέων καλλιεργειών, αλλά και στην εφαρμογή νέων μεθόδων στην Γεωργία.

Το φυτό ΣΤΕΒΙΑ , που μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό στην Ελλάδα, είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται στις θαυμαστές ιδιότητες του και κυρίως στο γεγονός, ότι περιέχει γλυκαντικές ουσίες ( ζάχαρη) χωρίς θερμίδες και γι’ αυτό προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά Γλυκαντικών ουσιών και ζάχαρης.
Η Στέβια φέρνει Επανάσταση σε πολλούς τομείς:
1) Στη Γεωργία,
2) Στη Βιομηχανία γλυκαντικών και Ζάχαρης,
3) Στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και
4) Στην υγιεινή Διατροφή μας.

Ο Γεωπόνος ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ είναι από τους 2-3 πρωτοπόρους Έλληνες Γεωπόνους στη Στέβια. Έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τη Στέβια και είναι ο συγγραφέας του πρώτου στην Ελλάδα βιβλίου για την επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας με τίτλο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ».
Ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Γιαννιτσών κ. Τσάτσο Κυριάκο για να ενημερώσει το Δ/Σ της ΕΑΣ για τις προοπτικές καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και κυρίως σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, όπως τα Γιαννιτσά.
Το Δ/Σ της ΕΑΣ Γιαννιτσών σε ειδική συνεδρίαση του Δ/Σ και μετά από τη σχετική ενημέρωση από το Γεωπόνο Παύλο Καπόγλου, έκανε ομόφωνα δεκτή την Πρόταση του για τη διεξαγωγή ενημερωτικών Ημερίδων Στέβιας, καθώς και για τη δοκιμαστική καλλιέργεια της Στέβιας στην περιοχή της επαρχίας Γιαννιτσών με στόχο να ενημερωθεί και να προετοιμασθεί ο Γεωπονικός και Αγροτικός κόσμος της περιοχής για την επικείμενη έναρξη της καλλιέργειας της Στέβιας από το 2011 και στην Ελλάδα.
Η ΕΑΣ Γιαννιτσών ανέθεσε στον Γεωπόνο Παύλο Καπόγλου αυτό το επιστημονικό έργο, αφενός τη διεξαγωγή δυο ενημερωτικών Ημερίδων Στέβιας και αφετέρου την εγκατάσταση δοκιμαστικής καλλιέργειας Στέβιας σε 2 επιδεικτικούς αγρούς στην περιοχή ευθύνης της ΕΑΣ Γιαννιτσών με την επιστημονική καθοδήγηση και επίβλεψη του Παύλου Καπόγλου.
ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:
Η εγκατάσταση των δυο δοκιμαστικών- επιδεικτικών αγρών καλλιέργειας της Στέβιας έχει γίνει. Ο ένας επιδεικτικός αγρός Στέβιας βρίσκεται στην περιοχή της Κρύας Βρύσης ( παραδοσιακή καπνοπαραγωγική περιοχή κυρίως καπνών Μπέρλευ ) και η άλλη επιδεικτική καλλιέργεια Στέβιας βρίσκεται κοντά στα Γιαννιτσά.
Τα σπορόφυτα της Στέβιας για τις 2 δοκιμαστικές καλλιέργειας τα προμήθευσε ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου από σπόρο 2 ποικιλιών Στέβιας, που εισήχθησαν κατ’ ευθεία από την Παραγουάη, πατρίδα της Στέβιας.
Στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές επισκέψεις Γεωπόνων και Αγροτών από την περιοχή Γιαννιτσών στους 2 δοκιμαστικούς αγρούς Στέβιας, σε ημερομηνίες, που θα ανακοινώνονται μέσω του τοπικού τύπου.
Στον επιδεικτικό αγρό Στέβιας θα γίνεται επιτόπια παρακολούθηση της καλλιέργειας της Στέβιας. Ο Γεωπόνος Καπόγλου Παύλος θα επεξηγεί στους παρευρισκόμενους τις ιδιαιτερότητες του φυτού και τις απαιτήσεις της Στέβιας σε κλίμα, έδαφος, νερό, Ζιζανιοκτονία, λιπάνσεις και φυτοπροστασία της Στέβιας.
Ακόμη θα ενημερώνει τους παρευρισκόμενους επί τόπου στον αγρό για το είδος και τον τρόπο εκτέλεσης των αναγκαίων καλλιεργητικών εργασιών, που χρειάζεται η Στέβια για να επιτύχουμε υψηλές στρεμματικές αποδόσεις καθώς και ποιοτικό προϊόν φύλλων Στέβιας.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:
Ημερίδες Στέβιας θα διεξαχθούν στα Γιαννιτσά με διοργανώτρια την ΕΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:
Στις Ημερίδες Στέβιας στα Γιαννιτσά κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γεωπόνος Καπόγλου Παύλος, ο οποίος θα πλαισιωθεί από δυο άλλους ομιλητές καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή άλλους ειδικούς στην καλλιέργεια της Στέβιας Γεωπόνους.
Οι δύο Ημερίδες της Στέβιας στα Γιαννιτσά θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2010 σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν από την ΕΑΣ Γιαννιτσών και οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσω του τοπικού τύπου, αλλά θα αναρτηθούν και στο Διαδίκτυο σε ιστοσελίδα της ΕΑΣ Γιαννιτσών καθώς και σε ιστοσελίδες του Γεωπόνου Παύλου Καπόγλου.
Περισσότερη ενημέρωση για την καλλιέργεια και τις χρήσεις της Στέβιας θα βρείτε στο βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» και στις ιστοσελίδες:
www.στεβια.gr
http://stevia-gr.blogspot.com
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com

Για περισσότερες πληροφορίες για την αγορά του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συγγραφέα του βιβλίου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο ΑΠΘ.
Επίσης για να ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Ημερίδων Στέβιας και για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στις ενημερωτικές επισκέψεις στις επιδεικτικές καλλιέργειες της Στέβιας μπορείτε να απευθύνεστε:
Είτε στην ΕΑΣ Γιαννιτσών στα τηλέφωνα 23820-28137 & 22613
Είτε επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο
Στο Τηλέφωνο: 6944932985 και στο
email : pkapoglu@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: