Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΕΒΙΑ & ΛΥΚΙΣΚΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» - ΕΡΤ-3


ΣΤΕΒΙΑ:  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ  «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» - ΕΡΤ-3  
ΛΥΚΙΣΚΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ  «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ»ΕΡΤ-3
Παρουσίαση της ΣΤΕΒΙΑΣ και του ΛΥΚΙΣΚΟΥ στην εκπομπή  «ΑΛΗΘΙΝΑ  ΣΕΝΑΡΙΑ» της  ΕΡΤ-3  με τον δημοσιογράφο ΝΙΚΟ ΑΣΛΑΝΙΔΗ,  την Πέμπτη  27-10-2011,  και ώρα  23.00  ( και σε επαναλήψεις την Κυριακή 30/10/2011  και ώρα 11.00 κ.ά. ημέρες ) με θέμα της εκπομπής  « ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»  και  ο άγνωστος αθόρυβος αγώνας των πρωταγωνιστών σε αυτή  την προσπάθεια.             
 Η  κρατική τηλεόραση  ΕΡΤ-3  την Πέμπτη στις  27-10-2011 ώρα 23.00 ( και σε επανάληψη την Κυριακή 30/10/2011, ώρα 11.00 , καθώς και σε άλλες επαναλήψεις άλλες ημέρες)   στην πετυχημένη και πρωτοποριακή εκπομπή «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ»          με τον δημοσιογράφο  Νίκο Ασλανίδη και με θέμα «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα παρουσιάσει  τις δοκιμαστικές καλλιέργειες  της Στέβιας ,  που έγιναν  στη διάρκεια του  2011 από τον Καπόγλου Παύλο- Γεωπόνο  ΑΠΘ – ερευνητή  και συγγραφέα του βιβλίου «ΣΤΕΒΙΑ-ΓΛΥΚΙΆ, ΑΛΛΑ  ΑΘΩΑ- Η  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ».
Η εκπομπή «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» περιοδεύει εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας, αναζητώντας απίστευτα κι όμως αληθινά ρεπορτάζ, ιστορίες που γίνονται η αφορμή για να αναδειχτεί το μεγαλείο του ανθρώπου και της θέλησής του. Εξορμούν στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και στο εξωτερικό, για να παρουσιάσουν αγνώστους -συνήθως- ανθρώπους που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς.
Την εκπομπή «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» επιμελείται η  δημοσιογραφική  ομάδα του  γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, που ασχολείται  και  παρουσιάζει  σημαντικά  γεγονότα, θέματα  και  πρόσωπα  με αξιόλογη  και αθόρυβη προσφορά ,  τα οποία όμως δεν έχουν  την  δέουσα προσοχή, προσέγγιση  και προβολή από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.                                                                                                                                                  Η  εκπομπή  «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ»  παρακολουθώντας  τα προβλήματα της Ελληνικής  Γεωργίας  και  παράλληλα αφουγκραζόμενη   την αγωνία και τις αναζητήσεις  των Ελλήνων  Γεωπόνων και των Αγροτών ,  θέλησε στα πλαίσια  των στόχων και επιδιώξεων  της  να παρουσιάσει  στο τηλεοπτικό κοινό  το θέμα των «εναλλακτικών καλλιεργειών στην Ελλάδα», οι οποίες πράγματι μπορούν να συμβάλλουν  στην Αγροτική Ανάπτυξη  και να  προσφέρουν  διέξοδο από την παρούσα οικονομική  κρίση της Ελλάδας.                              Ο Γεωπόνος Καπόγλου Παύλος στη συνέντευξη του θα αναφερθεί σε δυο σημαντικές και κερδοφόρες καλλιέργειες:
1) στη ΣΤΕΒΙΑ και  2) στον ΛΥΚΙΣΚΟ, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αγροτική, στη βιομηχανική και  οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
1) Η ΣΤΕΒΙΑ είναι ένα μαγικό φυτό, που δίνει ζάχαρη 300 φορές πιο γλυκιά από τη τευτλοζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι χρήσιμη για τη διατροφή των σακχαροδιαβητικών, των παχύσαρκών και για υγιεινή διατροφή όλων μας. Παράλληλα  είναι μια αξιόλογη και κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια με αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.                                                                                                    
Εφέτος το 2011 οι δοκιμαστικές καλλιέργειες της Στέβιας  με την επιστημονική επίβλεψη του Γεωπόνου Παύλου  Καπόγλου εγκαταστάθηκαν σε διάφορες- κυρίως καπνοπαραγωγικές- περιοχές   στην Κεντρική Μακεδονία,  δηλαδή στις περιφερειακές  ενότητες  (Νομούς )  της   Ημαθίας,  της  Πέλλας  και της Πιερίας  καθώς και  σε  συνεργασία με την ΕΒΖ  σε  ιδιόκτητη έκταση  της  ΕΒΖ  στο  εργοστάσιο  της  στο  Πλατύ  Ημαθίας. Τα γυρίσματα της εκπομπής  για την παρουσίαση  των δοκιμαστικών καλλιεργειών της Στέβιας έγιναν σε αυτούς τους δοκιμαστικούς- επιδεικτικούς αγρούς που εγκατέστησε το 2011 ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου στην Αλεξάνδρεια, στο Νεόκαστρο  Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών Πέλλας και στο Ελευθεροχώρι Πιερίας,                                                                           
 Ο τηλεθεατής της εκπομπής «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» της ΕΡΤ-3 με θέμα  «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»  θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την καλλιέργεια της Στέβιας στις διάφορες φάσεις της: Δηλαδή τη Σπορά της στα Στεβιοσπορεία, τη Μεταφύτευση της στο χωράφι, την Άνθιση της και τη Συγκομιδή της, καθώς και την Αποξήρανση των φυτών Στέβιας για την παραγωγή του τελικού αγροτικού προϊόντος, που είναι τα ξηρά φύλλα της Στέβιας.                                                                                                             
Στην εκπομπή τονίζεται η σημασία της καλλιέργειας και μεταποίησης της Στέβιας για την ελληνική Γεωργία και η δυνατότητα της να συμβάλλει στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. 
2)Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HUMULUS LUKULUS ) είναι το κύριο και απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή του Ζύθου ή αλλιώς Μπύρας.                                 
Ο Λυκίσκος είναι αυτοφυής και γνωστός στην Ελλάδα  από αρχαιοτάτων χρόνων και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του Ζύθου.                   
Σήμερα δυστυχώς είναι ο περιφρονημένος θησαυρός της Ελληνικής Γης, που βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.


Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HOEPFEN στα Γερμανικά και HOPS στα Αγγλικά) αποκαλείται και είναι ο «πράσινος χρυσός» για άλλες χώρες ( Γερμανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα κ.ά. ), που θησαυρίζουν από την καλλιέργεια του, αλλά στην Ελλάδα είναι  και θεωρείται δυστυχώς ένα ταπεινό και περιφρονημένο «αγριόχορτο»  εξαιτίας της αδιαφορίας διαχρονικά του ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Γεωργίας ή αλλιώς ΥΠ.ΑΑΤ.              
Ο τηλεθεατής θα ενημερωθεί συνοπτικά για τον αυτοφυή ελληνικό Λυκίσκο και για τα αξιόλογα χαρακτηριστικά και την υπεροχή του σε σύγκριση με άλλες γνωστές ποικιλίες Λυκίσκου και ακόμη θα ενημερωθεί  για τις δυνατότητες που προσφέρει ο Λυκίσκος για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: