Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

Η ΣΤΕΒΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ & Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ

Η ΣΤΕΒΙΑ (STEVIA REBAUDIANA BERTONI)

Η ΣΤΕΒΙΑ είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας» .

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητές της.

Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA.

Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα και χρησιμοποιείται σε σαπούνια, σαμπουάν, μάσκες προσώπου κλπ.

Ακόμη ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.

Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.

Τα ακατέργαστα ξηρά φύλλα της Στέβιας είναι 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ η καθαρή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτά είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αλλά το μεγάλο γλυκό μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν έχει ούτε μια θερμίδα.

Η αξία του φυτού αυτού, είναι τεράστια, καθώς μπορεί να γίνει και βιομηχανική εκμετάλλευσή του, αλλά επίσης έχει νόημα κάθε σπίτι να διατηρεί μια με δύο γλάστρες με φυτά Στέβιας για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.

Η Στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στα φαγητά, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά χωρίς να προσθέτει θερμίδες στη διατροφή μας.

Σημείωση :
Τα παραπάνω είναι μικρό απόσπασμα από το πρώτο βιβλίο «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» του Παύλου Καπόγλου- Γεωπόνου ΑΠΘ.

Αναλυτικές πληροφορίες για την ερασιτεχνική καλλιέργεια της Στέβιας, αλλά και για τη χρήση της Στέβιας στην Ιατρική και στη Διατροφή μας ( με οδηγίες και συνταγές) θα βρείτε στο δεύτερο βιβλίο του Παύλου Καπόγλου με τίτλο:
«ΣΤΕΒΙΑ: γλυκιά, αλλά αθώα. Η ΣΤΕΒΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ & Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Παύλος Καπόγλου- Γεωπόνος ΑΠΘ.
Τηλ. 6944 932 985
Email΄ pkapoglu@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: