Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΕΒΙΑ: ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 12 ΔΙΣ USD TO 2012 Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Οι πωλήσεις των Προϊόντων Στέβιας αναμένεται να ξεπεράσουν παγκοσμίως τα 12 δισ. δολάρια το 2012, όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές της διεθνούς αγοράς.

Η εκμηχάνιση της συγκομιδής, της αποξήρασνσης και της διαλογής των φύλλων Στέβιας.

Ένας παράγοντας, που θα απογειώσει τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Στέβιας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα είναι η εξεύρεση τρόπων για την εκμηχάνιση της συγκομιδής της Στέβιας, προκειμένου να καταστεί οικονομικά εφικτή και συμφέρουσα η καλλιέργεια της Στέβιας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, όπου το κόστος εργασίας είναι σημαντικά υψηλότερο από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου καλλιεργείται κυρίως η Στέβια.
Η διεθνής έρευνα έχει στραφεί ακριβώς στην εκμηχάνιση της συγκομιδής, της αποξήρασνης και της διαλογής της Στέβιας.
Αλλά ακριβώς όπως  μηχανοποιήθηκε η συγκομιδή του βαμβακιού  το ίδιο αναμένεται και μπορεί να συμβεί και με την εκμηχάνιση της συγκομιδής και αποξήρανσης της Στέβιας. 
Πιστεύετεται, ότι η μηχανή συγκομιδης του σπανακιού ή του βασιλικού θα μπορεί με μια τροποποίηση της να χρησιμοποιηθεί για τη συγκομιδή και της Στέβιας. 
Τα φυτά Στέβιας στη συνέχεια θα μπορούν να απξηρανθούν με μηχανικό τρόπο σε γραμμή (φούρνο) αποξήρανσης και στη συνέχεια θα μπορεί να γίνει διαχωρισμός φύλλων από βλαστούς επίσης μηχανικά.
Η παραγωγή σποροφύτων Στέβιας θα μπορεί να γίνεται μαζικά με τη μέθοδο της υδροπονικής επιπλευσης (  Float system nursery )  
Τα αποξηραμένα φύλλα Στέβιας από τις καλλιέργειες της Στέβιας στην Ελλάδα μπορουν αρχικά να αποστέλλονται σε εργοστάσια μεταποίησης της Στέβιας σε άλλες χώρες και σε μακρινές αποστάσεις, αλλά αγρότερα μπορεί να λειτουργήσουν εργοστάσια μεταποίησης Στέβιας για παραγωγή  στεβιοζάχαρης και στην Ελλάδα.
Ήδη υπαρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ( Συνεταιριστικές Οργανώσεις Αγροτών, αλλά και ιδιώτες) στην Ελλάδα, που έχουν έλθει σε επαφή με τον Παύλο Καπόγλου ( Γεωπόνο- ερευνητή και συγγραφέα βιβλίου για τη Στέβια), οι οποίοι θέλουν να γίνουν φορείς καλλιέργειας και  εμπορίας της Στέβιας, όπως οι εταιρίες αγοράς και εξαγωγών φύλλων καπνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: