Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

. ΣΤΕΒΙΑ: Το μαγικό φυτό με το γλυκό μυστικό της φύσης..

Η Στέβια ήταν και  είναι το παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γκουαρανών ( Guarani ) στην Παραγουάη πριν από 1.500 χρόνια μέχρι και σήμερα.
Αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως οι γλυκαντικές ουσίες Στεβιοσίδη και Ρεμπαουντιοσίδη, αλλά και η χλωροφύλλη (πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυσική χρωστική) κ.ά.
 Η Στέβια είναι ένα ισχυρό και υγιεινό γλυκαντικό της φύσης.
Τα ακατέργαστα ξηρά φύλλα της Στέβια είναι 30-40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, ενώ η καθαρή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτά είναι  300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Αλλά το μεγάλο γλυκό μυστικό της και το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι, ότι δεν έχει ούτε μία θερμίδα.
Η Στέβια χαρακτηρίστηκε από τον Bertoni « σαν θαυματουργό και μαγικό φυτό» εξαιτίας των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων της για την Υγεία:               
Έχει  θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικέςαντιοξειδωτικέςαντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά  και από βλάβες του DNA.
Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.   
Η Στέβια είναι ασφαλές τρόφιμο για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς καμία ένδειξη ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό, καθόσον με ανεξάρτητες έρευνες έχουν καταρριφθεί όλοι οι σχετικοί ψευδείς ισχυρισμοί και πλέον η Στέβια θεωρείται ασφαλές τρόφιμο με επιστημονικές έρευνες και αποφάσεις του ΟΗΕ, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΕ.
H Στέβια, εξελίσσεται σήμερα σε έναν ισχυρό πρωταγωνιστή στο χώρο των γλυκαντικών ουσιών και σε ανταγωνιστή της Ασπαρτάμης και της ίδιας της Ζάχαρης.
Η Στέβια θεωρείται η ζάχαρη του μέλλοντος.
Τώρα πια η Στέβια θεωρείται ένα υγιεινό γλυκαντικό τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όσο και για την Ιατρική.
 Πλεονέκτημα επίσης της Στέβιας είναι το γεγονός, ότι   δεν διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική Ασπαρτάμη. Επίσης η Στέβια αντέχει στην έκθεση της στον Ήλιο ( στην ηλιακή ακτινιβολία και στις υψηλές θερμοκρασίες ) γεγονός σημαντικό για τις βιομηχανίες αναψυκτικών και ποτών, τα οποία αποθηκεύονται συχνά έξω στον Ήλιο. 
Η Στέβια είναι ήδη δημοφιλές γλυκαντικό σε αρκετές χώρες κυρίως της Ασίας ( Ιαπωνία,  Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδία, Φιλιππίνες), αλλά και στην Βραζιλία, στην Παραγουάη, στην Αργεντινή και στο Ισραήλ. Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Κίνα, η οποία μάλιστα έχει ξεπεράσει την Παραγουάη σε παραγωγή Στέβιας.
Άλλες χώρες παραγωγής Στέβιας είναι η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Κορέα, η Μαλαισία και η Βραζιλία. Μάλιστα εταιρία επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων της Στέβιας στη Μαλαισία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για επεκτάσεις των εργοστασίων της με σκοπό την αλματώδη αύξηση της παραγωγής της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις εταιρίες  Coca-cola και   PEPSICO, με τις οποίες έχει κλείσει σχετικές συμφωνίες για παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων Στεβιοσίδης και Ρεμπαουντιοσίδης κάθε έτος για την παραγωγή  αναψυκτικών με γλυκαντική ουσία τη Στέβια.
Οι μεγαλύτεροι χρήστες της Στέβιας είναι η βιομηχανία τροφίμων-ποτών και η ζαχαροπλαστική, καθώς υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική. Είναι χρήσιμη στους  διαβητικούς, στους υπογλυκαιμικούς και στους παχύσαρκους, αλλά και σε όλους για μια προληπτική υγιεινή διατροφή.                                                                                                                              
Μέχρι σήμερα η Ιαπωνία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση Στέβιας παγκοσμίως, όπου η ευρεία χρήση της άρχισε από το 1950, αλλά από το 1970, που έχει απαγορεύσει τη χρήση των χημικών υποκατάστατων της ζάχαρης, η κατανάλωση της αυξήθηκε αλματωτώς και σήμερα η Στέβια κατέχει το 40% της αγοράς γλυκαντικών ουσιών της Ιαπωνίας.
Ήδη πρόσφατα, μόλις τον Οκτώβριο του 2008, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας ( FAO) του ΟΗΕ χορήγησε τελικά την έγκριση χρήσης της Στέβια ως τρόφιμο και το ίδιο έκαναν πρόσφατα μέσα στο 2008 η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά και άλλες χώρες.                                                                                                          
Στις ΗΠΑ μόλις πρόσφατα στις 20/12/2008 έλαβε η Στέβια, με καθυστέρηση, την πολυπόθητη και αναμενόμενη έγκριση χρήσης της σαν τρόφιμο και σαν υποκατάστατο της Ζάχαρης, ενώ μέχρι τώρα επιτρεπόταν η χρήση της Στέβιας μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα διατροφής.    
Στη συνέχεια η Γαλλία (στις 26/8/2009) βασιζόμενη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και ακολουθώντας κατά πόδας τις ΗΠΑ ( για να προλάβει τις διεθνείς εξελίξεις)  προχώρησε σε χορήγηση προσωρινής εθνικής έγκρισης χρήσης της Στέβιας ( της Rebaudiocide-A) στα τρόφιμα, κάνοντας χρήση του σχετικού κανονισμού 89/107 της ΕΕ, που παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές εθνικές άδειες μέχρι να γίνει η εναρμόνιση της κοινής πολιτικής της ΕΕ για τα γλυκαντικά. 
Τελικά κάτω από τις πιέσεις των καταναλωτικών οργανώσεων στην Ευρώπη και καθώς έχει ωριμάσει πλέον και η ιδέα, ότι προέχει η Υγεία των Πολιτών και όχι τα συμφέροντα των βιομηχανιών ζάχαρης ή της Ασπαρτάμης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δόθηκε τελικά κα ιη έγκριση της ΕΕ στις 11-11-11 για χρήση της ΣΤΈΒΙΑΣ στη διατροφήμας ως ασφαλές τρόφιμο γλυκαντικό.
                 
Η κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Στέβιας ήταν οι αποφάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα επιτρέπουν την χρήση της Στέβια ως ασφαλή γλυκαντική ουσία στα Τρόφιμα και στα Ποτά.
Τώρα ήλθε επιτέλους η ώρα του θριάμβου και της δικαίωσης της γλυκιάς και αθώας Στέβιας. Ήλθε η ώρα να απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές όλα τα γλυκίσματα της ζαχαροπλαστικής, φτιαγμένα με τη γλυκιά, αλλά αθώα Στέβια.
Η Στέβια θεωρείται η ζάχαρη του μέλλοντος                                                                             
H αξία του φυτού αυτού, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι τεράστια καθόσον μπορεί ο καθένας στο σπίτι του, σε ένα μικρό κήπο, αλλά ακόμη και στο μπαλκόνι του να διατηρεί μια- δύο γλάστρες με φυτά Στέβιας για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.
Η Στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά χωρίς να προσθέτει θερμίδες στη διατροφή μας.
Με αυτά τα προσόντα, η Στέβια μοιάζει να είναι το μαγικό φυτό,  η ιδανική εναλλακτική λύση για μια υγιεινή διατροφή και για να χρησιμοποιηθεί αντί ζάχαρης και ασπαρτάμης, τα οποία έχουν μεγάλες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Φύλλα Στέβιας αποξηραμένα μπορείτε να παραγγείλετε στα τηλέφωνα :                                        6944 932985 και 6945768270


Δεν υπάρχουν σχόλια: