Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΖ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ ΠΑΥΛΟ ΚΑΠΟΓΛΟΥ:

Η Στέβια , η οποία μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή στην Ελλάδα, είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται στις θαυμαστές ιδιότητες του και κυρίως στο γεγονός, ότι περιέχει γλυκαντικές ουσίες ( ζάχαρη) χωρίς θερμίδες και γι’ αυτό προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά Γλυκαντικών ουσιών και ζάχαρης.
Η Στέβια φέρνει Επανάσταση σε πολλούς τομείς:
1) Στη Γεωργία,
2) Στη Βιομηχανία γλυκαντικών και Ζάχαρης,
3) Στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών και τελικά
4) Στην υγιεινή Διατροφή μας.

Η Στεβιοζάχαρη είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες, οπότε αναμένεται να φέρει επανάσταση στη διατροφή μας, καθόσον θα είναι χρήσιμη για τον περιορισμό της παχυσαρκίας, του σακχαροδιαβήτη και άλλων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές Στέβιας είναι οι βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών, που τη χρησιμοποιούν για την παραγωγή των λεγόμενων «Sugar free” ( χωρίς ζάχαρη) προϊόντων τους. Υπάρχει ήδη διεθνής τάση χρήσεως πλέον της Στέβιας, αντί άλλων χημικών γλυκαντικών ουσιών, όπως η Ασπαρτάμη κλπ.
Ήδη μεγάλοι διεθνείς κολοσσοί, όπως η PEPSI cola και η Coca-cola, η NESTLE, η LIPTON tea, η GARGIL και πολλές άλλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών κυκλοφορούν προϊόντα τους με γλυκαντική ουσία τη Στέβια.
Η διεθνής κατανάλωση της Στέβιας αυξάνει με εκρηκτικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η διεθνής επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας να μην προλαβαίνει να καλύψει τη διεθνή ζήτηση Στέβιας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΖ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ ΠΑΥΛΟ ΚΑΠΟΓΛΟΥ

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι η μεγαλύτερη ελληνική γεωργική Βιομηχανία και ο μοναδικός παραγωγός τευτλοζάχαρης στην Ελλάδα, όπου όμως η τευτλοκαλλιέργεια διέρχεται κρίση τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας των ποσοστώσεων στην παραγωγή ζάχαρης και της μείωσης των επιδοτήσεων της τευτλοκαλλιέργειας, που έχει επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, ως αποτέλεσμα διεθνών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ο Παύλος Καπόγλου ( Γεωπόνος- συγγραφέας του βιβλίου « ΣΤΕΒΙΑ: Γλυκιά, αλλά αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» και ένας από τους πρωτοπόρους στην καλλιέργεια της Στέβιας στην Ελλάδα ) με επιστολή του προς τον νέο Διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη Θεόδωρο και προς τον Πρόεδρο και το Δ/Σ της ΕΒΖ κ. Γερούκη Χρυσόστομο, τους ενημέρωσε για τη δυναμική εμφάνιση της Στέβιας στη διεθνή αγορά γλυκαντικών και για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που διεξάγεται αθόρυβα, αλλά αμείλικτα, σχετικά με την καλλιέργεια και μεταποίηση της Στέβιας για την παραγωγή ζάχαρης χωρίς θερμίδες, αλλά και για την αλματώδη αύξηση της κατανάλωσης της και της χρήσης της από τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών για την παραγωγή Τροφίμων και Ποτών με τη χρήση της νέας επαναστατικής γλυκαντικής ουσίας της Στέβιας, αντί ζάχαρης και Ασπαρτάμης.
Η ενημέρωση- εισήγηση του Παύλου Καπόγλου έγινε ευμενώς δεκτή από την Ηγεσία της ΑΤΕ και από τον Πρόεδρο καΙ το Δ/Σ της ΕΒΖ.
Η ΕΒΖ θέλοντας να μη μείνει ουραγός των διεθνών εξελίξεων στο χώρο των νέων φυσικών γλυκαντικών ουσιών αποφάσισε να ασχοληθεί δοκιμαστικά με την καλλιέργεια και με την μεταποίηση της ΣΤΕΒΙΑΣ για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης.
Σε ειδική Συνεδρίαση του Δ/Σ της ΕΒΖ έγινε επίσης ομόφωνα δεκτή η Πρόταση του Γεωπόνου Καπόγλου για την εγκατάσταση δοκιμαστικής καλλιέργειας Στέβιας σε αγρό της ΕΒΖ και ανατέθηκε στον Καπόγλου Παύλο η εγκατάσταση μιας δοκιμαστικής καλλιέργειας της Στέβιας στην περιοχή ευθύνης του Εργοστασίου Ζάχαρης του Πλατέως με την επιστημονική καθοδήγηση και επίβλεψη του.
Η μεταφύτευση των σποροφύτων της Στέβιας έγινε με καθυστέρηση και ήδη η καλλιέργεια της Στέβιας εξελίσσεται κανονικά.
Θα ακολουθήσει η δοκιμαστική συγκομιδή της Στέβιας και στη συνέχεια η δοκιμαστική επεξεργασία της για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης.
Περισσότερη ενημέρωση για την καλλιέργεια και τις χρήσεις της Στέβιας θα βρείτε στο βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ»
Για πληροφορίες & παραγγελίες του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συγγραφέα του βιβλίου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο ΑΠΘ
στο τηλέφωνο: 6944 932 985
και στο email : pkapoglu@otenet.gr

Επίσης ενημέρωση, ειδήσεις & εξελίξεις για τη Στέβια θα βρείτε και στις ιστοσελίδες:
www.στεβια.gr
http://stevia-gr.blogspot.com
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αντε επιτελους μιπος γινει κατι με καινουριες καλιεργιες, και δουλεψει ο αγροτικος τομεας .τουλαχιστον να κανουμε εξαγωγες να εποφελιθουμαι ολοι..

Ανώνυμος είπε...

αντε επιτελους μιπος γινει κατι με καινουριες καλιεργιες, και δουλεψει ο αγροτικος τομεας .τουλαχιστον να κανουμε εξαγωγες να εποφελιθουμαι ολοι..