Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

ΣΤΕΒΙΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Ημερίδα για τη Στέβια πραγματοποίηθηκε την 26/5/2011στον Αγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης με θέμα:
 «ΣΤΕΒΙΑ: Καλλιέργεια- Μεταποίηση- Ευεργετικές ιδιότες και Χρήσεις της Στέβιας -  Η Συμβολή της στην αγροτική ανάπτυξη» με συνδιοργανωτές τον Δήμο Χαλκδόνας και τον ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" Θεσσαλονίκης.
Στην Ημερίδα Στέβιας στον Αγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης προσήλθαν και συμμετείχαν ενδιαφερόμενοι Αγρότες και Γεωπόνοι από το Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και από άλλες περιοχές, όπως από τη Κοζάνη, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική.

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Την έναρξη της Ημερίδας για τη Στέβια κήρυξε ο Αντιδήμαρχος της Χαλκηδόνας και Γεωπόνος κ. Μπίκος Ιωάννης και τόνισε τη χρησιμότητα της ημερίδας και της επιδεικτικής καλλιέργειας της Στέβιας για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.
Ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος κ. Μπίκος Γιάνης, σαν Γεωπόνος και γνώστης των δυνατοτήτων της εναλλακτικής καλλιέργειας της Στέβιας, αναφέρθηκε με συντομία στη μεγάλη σημασία της Στέβιας για την αγροτική οικονομία της περιοχής, καθόσον είναι μια κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια με μεγάλη διεθνή ζήτηση και μπορεί να προσφέρει μια κερδοφόρα διέξοδο στους Αγρότες της περιοχής Θεσσαλονίκης από την κρίση του αγροτικού τομεα και να συμβάλλει παράλληλα στην αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας και στην έξοδο από την γενικότερη οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Στη συνέχεια ο Ανιδήμαρχος θεώρησε αναγκαία την εγκατάσταση μιας δοκιμαστικής = εκπαιδευτικής  καλλιέργειας της Στέβιας στην περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνας με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη εκπαίδευση και προετοιμασία των ενδιαφερόμενων αγροτών για την καλλιέργεια τςη Στέβιας.
Εισηγητές στην Ημερίδα της Στέβιας ήταν ο Γεωπόνος και Διευθυντής του ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" Θεσσαλονίκης κ. Δογάνης Κυριάκος και ο Γεωπόνος Α.Π.Θ. κ. Παύλος Καπόγλου, ο οποίος ασχολήθηκε αρκετά χρόνια με την έρευνα και μελέτη της Στέβιας και είναι συγγραφέας του Βιβλίου «ΣΤΕΒΙΑ: Γλυκιά, αλλά Αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ».
Στην αρχή ο Γεωπόνος και Διευθυντής του ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" Θεσσαλονίκης κ. Δογάνης Κυριάκος αναφέρθηκε στο ρόλο του του οργανισμού ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" (που είναι κρατικός οργανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου.
Συγκεκριμένα ο ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" αναλαμβάνει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση κυρίως των νέων αγροτών σε παλιές και κυρίως σε νέες καλλιέργειες, ώστε αποκτόντας τις αναγκαίες γνώσεις να μπορέσουν να ασκήσουν το δύσκολο αγροτικό επάγγελμα με επιτυχία.   
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" του Νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συμπεριλάβει στα θέματα της εκπαίδευσης των αγροτών της περιοχής και τη νέα δυναμική εναλλακτική  καλλιέργεια της Στέβιας, που είναι κερδοφόρα και μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και μια συμφέρουσα διέξοδο από τα αδιέξοδα των μονοκαλλιεργειών της περιοχής.
Γι' αυτό ο ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ οργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκηδόνας αυτή την Ημερίδα για τη Στέβια και ανέθεσε την εισήγηση του θέματος της Στέβιας στον γνωστό Γεωπόνο και Συγγραφέα του βιβλίου "ΣΤΕΒΙΑ...Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ" κ. Παύλο Καπόγλου.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του ΟΓΕΕΚΑ "ΔΗΜΗΤΡΑ" κ. Δογάνης Κυριάκος ανέπτυξε το θέμα της σύντομης εισήγησης του:
ΣΤΕΒΙΑ: Μια δυναμική εναλλακτική καλλιέργεια.
Η Σύγκριση της Στέβιας με άλλες καλλιέργειες.
Όπως τόνισε ο κ. Κ.Δογάνης, η Στέβια είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, που απασχολεί τον Ιατρικό, τον Γεωπονικό, τον Αγροτικό και τον Επιχειρηματικό κόσμο και δίκαια αποκαλείται «το μαγικό φυτό της χιλιετίας».
Η Στέβια μέχρι το 2005 ήταν μια νέα και άγνωστη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καλλιέργεια, αλλά πολύ διαδεδομένη στην Λατινική Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες.
Μετά το 2005 ασχολήθηκαν με την μελέτη και έρευνα της Στέβιας ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρος Λόλας, ο Γεωπόνος του Ινστιτούτου Καπνού Καρδίτσας κ. Ζαχοκώστας Κων/νος, ο Γεωπόνος κ. Παύλος Καπόγλου και συγγραφέας του βιβλίου "Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ", καθώς και μερικοί ακόμοι Γεωπόνοι.
Η Στέβια, ένα φυτό που κατάγεται από την Παραγουάη, μπορεί να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα και στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Μακεδονίας, αλλά και της Ελλάδας.
Η Στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η Στεβιοζάχαρη –η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
Αυτή η ιδιότητα της Στέβιας ( να μη παρέχει θερμίδες) μπορεί παλιότερα να εθεωρείτο μειονέκτημα, αλλά σήμερα παρουσιάζεται σαν το τρομερό πλεονέκτημα της έναντι της τευτλοζάχαρης.
Ο λόγος είναι, ότι οι καιροί και οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και σήμερα η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μεγάλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις πολλά άλλα προβλήματα.
Επομένως η Στέβια, που δεν παρέχει θερμίδες, είναι σήμερα ωφέλιμη για τη υγιεινή διατροφή του ανθρώπου (ιδιαίτερα των διαβητικών και των παχύσαρκων).
Εξ αιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων της Στέβιας, η Στεβιοζάχαρη (μοιάζει με τη ζάχαρη άχνη) χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Η ζήτηση των προϊόντων της Στέβιας αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς και η προσφορά των παραγόμενων από την καλλιέργεια της Στέβιας των προϊόντων της δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης της.
Η Στεβιοζάχαρη θεωρείται «η ζάχαρη του μέλλοντος» και σύμφωνα με διάσημους διεθνείς Αναλυτές της Αγοράς αναμένεται στο άμεσο μέλλον να εκτοπίσει όλες τις άλλες τεχνητές χημικές γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς από την ίδια την παραδοσιακή τευτλοζάχαρη και την καλαμοζάχαρη.
Ο κ. Δογάνης Κυριάκος έδειξε με στοιχεία του Υπουργείου ΑΑΤ,  ότι η Στέβια σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες δίνει μεγαλύτερο γεωργικό εισόδημα ανά στρέμμα σε σύγκριση με άλλες παραδοσιακές  καλλιέργειες της περιοχής ( όπως των τεύτλων, του βαμβακιού, του αραβόσιτου κ.ά ) και επίσης μπορεί να προσφέρει περισσότερα εισοδήματα στην αγροτική οικονομία από τις γνωστές και δυναμικές καλλιέργειες των ζαχαρότευτλων, των Ροδακίνων και του Βαμβακιού.
Στη συνέχεια ο κ. Δογάνης Κυριάκος έδωσε το λόγο στον ειδικό εισηγητή της Ημερίδας κ. Παύλο Καπόγλου, ο οποίος ανέπτυξε τα θέματα της Ημερίδας:
«ΣΤΕΒΙΑ: Καλλιέργεια- Μεταποίηση- Ευεργετικές ιδιότες και Χρήσεις της Στέβιας -  Η Συμβολή της στην αγροτική ανάπτυξη»
Όπως τόνισε ο κ. Παύλος Καπόγλου, η Στέβια φέρνει επανάσταση σε πολλούς τομείς:
Στη Διατροφή μας, στην Βιομηχανά Τροφίμων και Ποτών και επακόλουθα  φέρνει επανάσταση στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη  με την καλλιέργεια της και με τη μεταπόίηση της για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης.  
Η Στέβια δηλαδή θα συμβάλλει στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής, όπως παλιότερα συνέβαλε αντίστοιχα η καλιέργεια σαχαροτεύτλων και η ΄βιομηχανική μεταποίηση τους για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Στο τέλος της Ημερίδας ο εισηγητής κ. Καπόγλου Παύλος απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και έδωσε διευκρινιστικές πληροφορίες για όλα τα θέματα, που αφορούν την καλλιέργεια της Στέβιας.
Οι οργανωτές της Ημερίδας ανακοίνωσαν στο ακροατήριο, ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκαπιδευτικές επισκέψεις στον επιδεικτικό αγρό, που πιθανόν να εγκατασταθεί στην περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνας, θα πρέπει να το δηλώσουν στον Δήμο Χαληδόνας ή και στον Γεωπόνο κ. Παύλο Καπόγλου στο τηλέφωνο 6944 932 985.
Περισσότερη ενημέρωση για την καλλιέργεια και τις χρήσεις της Στέβιας θα βρείτε στο βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ»
Για πληροφορίες ή και παραγγελίες του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συγγραφέα του βιβλίου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο ΑΠΘ στο τηλέφωνο: 6944 932 985
και στο email:  pkapoglu@otenet.gr
Επίσης ενημέρωση, ειδήσεις και εξελίξεις για τη Στέβια θα βρείτε και στις ιστοσελίδες:
http://www.στεβια.gr/
http://stevia-gr.blogspot.com/ 
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: