Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ: Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EFSA- ΕΕ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ: Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EFSA- ΕΕ.
14-4-2010 Παύλος Καπόγλου
Επί τέλους ήλθε η ώρα του θριάμβου της κυνηγημένης γλυκιάς, αλλά αθώας Στέβιας στην Παγκόσμια Αγορά Γλυκαντικών και Ζάχαρης ( όπως επεσήμανα στο βιβλίο μου «ΣΤΕΒΙΑ: Γλυκιά, αλλά αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ») μετά και την έγκριση ΟΛΩΝ ΤΩΝ γλυκοζιτών της Στέβιας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ( EFSA).
Η EFSA μετά από μεγάλη καθυστέρηση επιτέλους με την από 10/3/2010 απόφαση της, που δημοσιεύτηκε επίσημα στις 14/4/2010, γνωμοδότησε θετικά για την ασφάλεια της Στέβιας και ΟΛΩΝ των γλυκοζιτών της ( Δηλαδή της Steviocide και της Rebaudiocide-A και των υπολοίπων γλυκοζιδίων της, που περιέχονται ανάμικτα στα φύλλα της Στέβιας), ότι είναι ασφαλή για την ανθρώπινη Υγεία
Δηλαδή η ΕΕ και η EFSA άργησε μεν απαράδεκτα, αλλά προχώρησε ένα βήμα περισσότερο από την αντίστοιχη απόφαση της FDA των ΗΠΑ και από την απόφαση της JECFA του ΟΗΕ, θεωρώντας ασφαλή όλα τα γλυκοζίδια της Στέβιας και όχι μόνο την Rebaudiocide-A.
Έτσι η γνωμοδότηση 1537/2010 της EFSA για την ασφάλεια των Γλυκοζιτών της Στέβιας απευθυνόμενη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καλεί να εκδώσει θετική πολιτική απόφαση για τη χρήση της Στέβιας στα Τρόφιμα και ταυτόχρονα να επιτρέψει και την καλλιέργεια της Στέβιας στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σήμερα διεξάγεται σιωπηλά και αθόρυβα ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος σχετικά με την αξιοποίηση των ευκαιριών, που προσφέρει η Στέβια για την ταυτόχρονη αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη κάθε χώρας και συνακόλουθα αναμένεται να αυξηθεί αλματωδώς η καλλιέργεια της Στέβιας για να καλύψει τη ραγδαία και συνεχή αύξηση της διεθνούς ζήτησης των προϊόντων της Στέβιας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει ουραγός σε αυτό τον παγκόσμιο πόλεμο για τη Στέβια και κινδύνευε να ξυπνήσει μετά τη λήξη του πολέμου, οπότε θα είχε διαμορφωθεί και παγιωθεί η κατάσταση στο διεθνή καταμερισμό της καλλιέργειας, της μεταποίησης, αλλά και του ελέγχου των αγορών της Στέβιας από άλλες χώρες.
Τώρα ίσως προλάβει η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα, να συμμετάσχει σε αυτό το διεθνή καταμερισμό των ρόλων στην διεθνή αγορά της Στέβιας, αρκεί να κινηθεί πλέον γοργά και να δώσει την πρέπουσα σημασία στην προώθηση της καλλιέργειας της Στέβιας, στην βιομηχανική μεταποίηση για την παραγωγή Στεβιοζάχαρης ( των γλυκοζιτών της Στέβιας) και στην διεθνή εμπορία των προϊόντων της Στέβιας στην Ευρωπαϊκή και στη διεθνή αγορά.
Η Στέβια προσφέρει σήμερα για την Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία αντίστοιχη με εκείνη, που πρόσφερε παλιότερα η τευτλοκαλλιέργεια και η βιομηχανική παραγωγή ζάχαρης, για την ταυτόχρονη αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και για τη δημιουργία απασχόλησης, που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία της Ελλάδας.
Η Στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας σε έκταση γύρω στα 300.000 στρέμματα ( για να καλύψει τις αντίστοιχες σχολάζουσες από τη μείωση της καλλιέργειας των καπνών και των τεύτλων εκτάσεις) και να προσφέρει νέα εισοδήματα στους Στεβιοκαλλιεργητές και να συμβάλλει στην αγροτική και στην οικονομική ανάπτυξη όλης της Ελλάδας.
Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της Στέβιας, αρκεί να τη συγκρίνουμε με την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων:
Έτσι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων ζαχαρότευτλων δίνουν συνολικό γεωργικό εισόδημα στους αγρότες περίπου 75.000.000 ευρώ ( δηλαδή 300.000 χ 250 ευρώ γεωργικό εισόδημα κατά στρέμμα= 75.000.000 ευρώ), ενώ η καλλιέργεια ίσης έκτασης με Στέβια δίνει συνολικό μικτό γεωργικό εισόδημα περίπου 240-300 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσιο από τα ζαχαρότευτλα.
Το καθαρό κέρδος αντίστοιχα από την καλλιέργεια της Στέβιας ανέρχεται περίπου στα 250-300 ευρώ/ στρέμμα, δηλαδή είναι περισσότερο από το μικτό εισόδημα ( γεωργικό εισόδημα) ανά στρέμμα των ζαχαρότευτλων.
Τα προβλήματα της ελληνικής Γεωργίας, ως γνωστό, δεν λύνονται αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα με ενισχύσεις, με αποζημιώσεις και με επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου ή με αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ και με αυξήσεις των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που είναι βέβαια χρήσιμα μέτρα, αλλά απλώς ανακουφίζουν τους Έλληνες αγρότες.
Αντίθετα η ελληνική Γεωργία για την ουσιαστική αναβίωση της χρειάζεται έρευνα και αναζήτηση νέων κερδοφόρων καλλιεργειών και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με δυναμικές και κερδοφόρες με διεθνή ζήτηση καλλιέργειες, όπως της Στέβιας, ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, νέες πηγές εισοδημάτων για τους αγρότες και δημιουργία νέου πλούτου σε επιχειρήσεις βιομηχανικής μεταποίησης και εμπορίας της Στέβιας, που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και του κατά κεφαλή εισοδήματος στην Ελλάδα.
Στον Επίλογο του βιβλίου μου για τη Στέβια «ΣΤΕΒΙΑ: Γλυκιά, αλλά αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» αναφέρονται οι Προτάσεις μου για την επιτυχή οργάνωση της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας της Στέβιας, ώστε να αξιοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία που προσφέρει η Στέβια για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Στέβια αναφέρονται στο βιβλίο μου «ΣΤΕΒΙΑ: Γλυκιά, αλλά αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» , αλλά και στις ιστοσελίδες μου:
http://www.στεβια.gr/
http://stevia-gr.blogspot.com/
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com/

Παύλος Καπόγλου
Γεωπόνος ΑΠΘ
Τηλ. 6944 932 985

1 σχόλιο:

Β Μίνης είπε...

Θα θέλαμε, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, να συμπεριλάβετε την καλλιέργεια της στέβιας και στο νομό Θεσπρωτίας (κάμπος Παραμυθιάς)για να βγουν από την απελπισία της φτώχειας και της συνεχούς εγκατάλειψης και οι αγρότες της περιοχής. Υπάρχουν διαθέσιμοι αγρότες και για την πειραματική καλλιέργεια.Παρακαλώ να το δείτε πολύ σοβαρά.