Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ- 2/6/2010

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ 2/6/2010

Ημερίδα με θέμα: «ΣΤΕΒΙΑ: Καλλιέργεια και Μεταποίηση- Η Συμβολή της στην αγροτική ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 2/6/2010 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια, με διοργανώτρια την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γεωπόνων Ημαθίας, του ΕΒ Επιμελητηρίου Ημαθίας και της ΕΑΣ Βέροιας.
Στο Προεδρείο της Ημερίδας και Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν κ. Σοφία Λένου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Ν.Α Ημαθίας, η οποία και παρουσίασε τους εισηγητές της Ημερίδας. Εισηγητές στην Ημερίδα της Στέβιας ήταν ο καθηγητής Γεωπονικής Α.Π.Θ. κ. Κων/νος Παπανικολάου και ο Γεωπόνος Α.Π.Θ. κ. Παύλος Καπόγλου, ο οποίος ασχολήθηκε και μελέτησε τη Στέβια και είναι συγγραφέας του Βιβλίου «ΣΤΕΒΙΑ: Γλυκιά, αλλά Αθώα. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ».
Η Στέβια είναι σήμερα το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, που απασχολεί τον Ιατρικό, τον Γεωπονικό, τον Αγροτικό και τον Επιχειρηματικό κόσμο και δίκαια αποκαλείται «το μαγικό φυτό της χιλιετίας».
Η Στέβια είναι μια νέα και άγνωστη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καλλιέργεια, αλλά πολύ διαδεδομένη στην Λατινική Αμερική, στην Ιαπωνία κ.ά. χώρες. Η Στέβια, ένα φυτό που κατάγεται από την Παραγουάη φαίνεται ότι μπορεί να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ημαθίας, αλλά και της Ελλάδας.
Η Στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η Στεβιοζάχαρη –η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
Αυτή η ιδιότητα της Στέβιας ( να μη παρέχει θερμίδες) μπορεί παλιότερα να εθεωρείτο μειονέκτημα, αλλά σήμερα παρουσιάζεται σαν τρομερό πλεονέκτημα της έναντι της τευτλοζάχαρης.
Ο λόγος είναι, ότι οι καιροί και οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και σήμερα η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μεγάλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και πολλά άλλα προβλήματα.
Επομένως η Στέβια, που δεν παρέχει θερμίδες, είναι σήμερα μια ωφέλιμη για τη υγιεινή διατροφή του ανθρώπου (ιδιαίτερα των διαβητικών και των παχύσαρκων) και των ζώων.
Εξ αιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων της Στέβιας, η Στεβιοζάχαρη (μοιάζει με τη ζάχαρη άχνη) χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ενώ οι βλαστοί του φυτού χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφή (για κοτόπουλα και ζώα κρεατοπαραγωγής).
Η ζήτηση των προϊόντων της Στέβιας αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς και η προσφορά των παραγόμενων από την καλλιέργεια της Στέβιας ποσότητες των προϊόντων της δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της κατανάλωσης της.
Η Στεβιοζάχαρη θεωρείται «η ζάχαρη του μέλλοντος» και σύμφωνα με διάσημους διεθνείς Αναλυτές της Αγοράς αναμένεται στο άμεσο μέλλον να εκτοπίσει όλες τις άλλες τεχνητές χημικές γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς από την ίδια την παραδοσιακή τευτλοζάχαρη και την καλαμοζάχαρη.
Περισσότερη ενημέρωση για την καλλιέργεια και τις χρήσεις της Στέβιας θα βρείτε στο βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ. Γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ»
Για πληροφορίες & παραγγελίες του βιβλίου μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συγγραφέα του βιβλίου Καπόγλου Παύλο-Γεωπόνο ΑΠΘ στο τηλέφωνο: 6944 932 985
και στο email: pkapoglu@otenet.gr
Επίσης ενημέρωση, ειδήσεις & εξελίξεις για τη Στέβια θα βρείτε και στις ιστοσελίδες:
www.στεβια.gr
http://stevia-gr.blogspot.com
http://stevia-kapogloupm.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: