Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΕΒΙΑΣ-ΒΕΡΟΙΑΣ 2/6/2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΚΩΝ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:


«Το φυτό Στέβια-οι κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις του»
. «Η Στέβια είναι μια καλλιέργεια με την οποία θα καινοτομήσει ο νομός σας», είπε ο πρώτος εισηγητής κ. Κ. Παπανικολάου, ενημερώνοντας ότι η Στέβια έχει αρχίσει να καλλιεργείται πειραματικά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Όπως είπε, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το φυτό αυτό μπορεί να ευδοκιμήσει, να καλλιεργηθεί και να διαδοθεί στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας στη Βόρεια Ελλάδα θα καλλιεργηθεί κυρίως ως μονοετές φυτό, αλλά υπάρχει η δυνατότητα επιβίωσης του τους ήπιους Χειμώνες( λόγω του Μεσογειακού κλίματος), οπότε θα είναι και πολυετές φυτό. Αντίθετα στη Νότια Ελλάδα ( νοτιότερα από την Αθήνα με γεωγραφικό πλάτος μικρότερο των 38 Βόρειο) θα καλλιεργηθεί με βεβαιότητα ως πολυετές φυτό, όπως στην πατρίδα του την Παραγουάη, καθώς επιβιώνει σίγουρα και το χειμώνα.
Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη σύγκριση του κλίματος της Ελλάδας και της Παραγουάης, από την οποία σύγκριση διαπιστώνεται, ότι ως προς τις απαιτήσεις σε θερμότητα το εύκρατο και ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας καλύπτει τις ανάγκες της Στέβιας σε θερμοκρασία και φωτισμό και ευνοεί την καλλιέργεια της και μάλιστα στο ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδα δεν θα έχουμε προσβολές της Στέβιας από μυκητολογικές ασθένειες.
Αντίθετα όμως ούτε το ετήσιο ύψος βροχής, αλλά ούτε οι βροχές στη διάρκεια της καλλιέργειας ( Μάιο με Σεπτέμβριο) καλύπτουν τις απαιτήσεις της Στέβιας σε νερό, οπότε αναγκαστικά η Στέβια θα είναι στην Ελλάδα αρδευόμενη και ανοιξιάτικη καλλιέργεια από Μάιο έως Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά τις απαιτήσεις της Στέβιας σε σύσταση εδάφους και σε θρεπτικά στοιχεία είναι μικρές και η Στέβια είναι ανθεκτικό φυτό. Ακόμη επεσήμανε, ότι η Στέβια ευνοείται και αποδίδει καλύτερα σε όξινα μέχρι και ουδέτερα εδάφη με PH από 4,5 έως 7,5 βαθμούς, αλλά έχει δώσει καλές αποδόσεις και σε εδάφη μέχρι και PH 8. Όμως δεν αντέχει σε πολύ αλκαλικά εδάφη πάνω από 8 PH και σε αλατούχα εδάφη.
Η Χημική σύσταση της Στέβιας, οι ευεργετικές ιδιότητες της και οι χρήσεις της στην ιατρική και στη διατροφή μας.
Τα φύλλα του φυτού περιέχουν πολλά ανόργανα στοιχεία (κάλιο, άζωτο φωσφόρο και ωφέλιμα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το σελήνιο κ.ά.) και οργανικές ουσίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, γλυκοζίδια, αντιοξειδωτικές ουσίας, βιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα κ.ά.) και γι’ αυτό είναι ωφέλιμο στη Διατροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων, των πουλερικών και των μελισσών.
Η χρήση της Στέβιας προλαμβάνει τις βλάβες στην Υγεία μας, που προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης ( όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία), αλλά επί πλέον προσφέρει και πολλές άλλες ωφέλειες στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αντιγηραντική δράση της, η προστασία από ιούς, η πρόληψη της φθοράς των δοντιών κλπ
Οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει (Στεβιοσίδη και Ρεμπαουντιοσίδη-Α) είναι 150-450 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη χωρίς να μας προσδίδουν θερμίδες.
Στην Ιαπωνία, όπου η στέβια καλλιεργείται εδώ και 60 χρόνια ( από το 1950), την θεωρούν θαυματουργό φυτό, όπως και στην Παραγουάη και τη Λατινική Αμερική, όπου χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρόνια, τόνισε.
Ο εισηγητής έκλεισε λέγοντας, ότι το βιβλίο του Παύλου Καπόγλου για τη Στέβια, είναι καλογραμμένο και είναι ένα «Ευαγγέλιο» για κάθε Γεωπόνο και Αγρότη, που θα θελήσει να καλλιεργήσει τη Στέβια.
Τέλος ευχήθηκε η Ημαθία να επιδείξει δυναμική στη διάδοση της καλλιέργειας της Στέβιας και να ιδρυθεί σύντομα στο νομό και ένα εργοστάσιο παραγωγής στεβιοζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: